OBJEVTE RŮZNÉ ZPŮSOBY

PŘÍPRAVY KÁVY!

Je mnoho způsobů jak připravit výtečný šálek aromatické kávy. V západní Evropě je káva nejčastěji připravována filtrováním, nebo jako espresso. V České republice si po dlouhou dobu udržuje největší popularitu turecký způsob přípravy (takzvaný „turek“).

PŘÍPRAVA

INSTANTNÍ KÁVY

Příprava ideálního šálku kávy: Naši experti na kávu doporučují 2 zarovnané čajové lžičky na 200ml vody. Pro zachování té nejlepší chuti i aroma je vhodné zalít vodou o teplotě 90°C. Prvotřídní vlastnosti této kávy si vychutnáte nejlépe s trochou cukru a mlékem nebo smetanou.

PŘÍPRAVA

ESPRESSA

S espresso přístrojem se dá šálek kávy připravit asi za 25 sekund. Proud páry a vody je pod vysokým tlakem rychle tlačen přes velmi jemně mletou, tmavě praženou kávu, která byla pevně stlačena. Pokud je káva čerstvá a tlak vody správný, pak tato metoda zajistí šálek kávy s dobrou a pevnou vrstvou pěny na povrchu. Můžeme říct, že espresso je silnější a má bohatší chuť než překapávaná káva.

PŘÍPRAVA

TURECKé KÁVY

Správně je označována jako turecká káva ta, která se připravuje v malých měděných džezvách s dlouhou rukojetí. Dvě čajové lžičky jemně mleté kávy a asi jedna lžička cukru se dají do džezvy, zalijí vodou, směs se uvede k varu a poté servíruje. Nevýhodou této metody je, že při vaření kávy dochází ke ztrátě jemných aromatických látek. Český „turek“ připravíme tak, že do šálku nadávkujeme jemně namletou kávu a tu zalijeme vroucí vodou.

PŘÍPRAVA

KÁVY MOCCA

Mocca káva si největší oblibu získala v Itálii a ve Francii. Jedná se o intenzivní kávu chuťově podobnou espressu, vyznačuje se také výrazným aroma. Připravuje se ve speciálních mocca konvičkách. Konvičku otevřeme, do sítka dáme 7 g kávy na porci a do spodní části nalijeme vodu. Poté konvičku postavíme na plamen a necháme páru přejít do horní části konvičky. Takto připravenou silnou, tmavou kávu pak podáváme.

PŘÍPRAVA KÁVY

FRENCH PRESS

French press je metoda přípravy kávy která pochází z Francie. Nejlepší chuť a aroma získáte, když použijete čerstvou, nahrubo namletou kávu. Tu vložte do sítka (asi 8g na 150ml vody) a zalijte vodou o teplotě 93°C tak aby se smočila veškerá káva a chvíli počkejte. Poté doplňte French Press zbývající vodou, zamíchejte a víčkem uzavřete. Po 3-4 minutách začněte pomalu stlačovat píst rovně dolů. Jakmile bude až na dně, můžete kávu podávat.

Sociální sítě

 Facebook

 Youtube